Allting kommer till den som väntar

Vi har alla väntat tillräckligt länge på Mageia 5 RC: Hämta den

Medans du väntar på att nerladdningen ska bli klar så ska vi prata lite om den här förhandstitten. Vad kan du förvänta dig, och varför har det tagit så lång tid?

UEFI-stöd – På riktigt

Mageias utvecklare har jobbat hårt under den här utvecklingsperioden för att vårt installationsprogram ska ha stöd för UEFI, medans våra QA-medarbetare har testat allt de kan på sin hårdvara. Vi kan nu stolt meddela att du kan installera Mageia på UEFI-system ganska lätt, antingen genom att använda vår Live Media eller det klassiska installationsprogrammet (med undantag för DVDn som innehåller båda arkitekturerna, den har inte stöd för UEFI).

Vårstädning i installationsprogrammet

Även om det förmodligen är den mest efterlängtade funktionen så är UEFI-stöd inte den enda förbättringen som har gjorts i vårt installationsprogram, DrakX. De intensiva tester som gjorts av vårt QA-lag de senaste månaderna har gjort att en hel del långvariga buggar nu har blivit åtgärdade: RAID-stöd, GRUB2-integration, grafiska problem orsakade av utvecklingen av GTK3. Mer loggning och felsökning av urpmi, installationsprogrammet och mycket mer.

Vi har t. ex. förbättrat standardinställningarna för partitionering för att bättre tillgodose våra användares behov. De färdiggjorda alternativen för att ”radera och använd hela partitionen” eller ”använd ledigt utrymme” skapar nu en större root-partition, från tidigare 12GB upp till 50GB beroende på mängden ledigt utrymme. Alternativet att ”använda ledigt utrymme på en Windows-partition” drar nu mer nytta av ledigt utrymme på en NTFS-partition så att du behagligt kan installera fler skrivbordsmiljöer eller några av de open source-spel som följer med Mageia 5.

Vår mest testade utgåva hittills

Med över två månaders utveckling och testning är den här versionen vår mest testade utgåva hittills och vi hoppas att den ska göra Mageia 5 till vår mest stabila och mogna utgåva. Frysperioden har varit längre än väntad vilket innebär att du inte kommer att hitta de senaste paketen som t. ex. Kernel 4.0. Vi är däremot ganska säkra på att vi har nått en bra kompromiss mellan den senaste teknologin och stabilitet. Våra paketerare jobbade febrilt med att förse oss med viktiga felrättningar och säkerhetsfixar och att samtidigt försöka att inte lägga till något oåterkalleligt. Mageia 5 bör därför uppfylla behoven för både vanliga och avancerade användare.

Ett imponerande lagarbete mellan utvecklare och QA-testare

Testperioden för den här förhandstitten var som en oändlig match i bordtennis. Hårt arbetande utvecklare på ena sidan för att fixa kritiska fel och ISO-testarna på andra sidan som hela tiden stötte på nya (och gamla) problem, och för att säkerställa att felrättningarna var fixade. Ett stort tack till alla som varit involverade i den här tröttsamma men belönande testperioden. Vi har definitivt satt ett nytt rekord med nio ronder med RC ISO-filer som testats under två månader.

Ett speciellt tack till våra QA-medarbetare och särskilt de nyaste medlemmarna som anslöt sig under utvecklingscykeln för Mageia 5. De klarade arbetet med att testa uppdateringar för Mageia 4 samtidigt som nästkommande RC ISO-filer.

Nu är det din tur

Med så mycket utveckling mellan vår tredje beta och den här RC-versionen så är där mycket att testa och vi behöver täcka så mycket hårdvara som vi kan, speciellt för att testa UEFI-stöd och andra ändringar i installationen. Ladda ner din kopia, förbered din enhet och kom igång med Mageia 5 RC. Du kan även ta en titt på vår Errata som innehåller redan kända problem som vi inte har kunnat åtgärda. Rapportera alla buggar som drabbar dig och som inte finns med i vår Errata eller Bugzilla.

This entry was posted in Gemenskap, Mageia, QA, Utgåvor. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *