Trolla fram Mageia 4.1 ur hatten

Medans de flesta i världen har ögonen på Brasilien och fotbolls-VM så har Mageia förberett sin egen världsomspännande händelse. Mageia 4.1 har släppts.

Om du inte var beredd på det så undrar du säkert vad den här oanmälda versionen innehåller. Det är en underhållsversion för Mageia 4 som innehåller alla säkerhetsfixar och felrättningar som har upptäckts sedan Mageia 4 släpptes i februari 2014. ISO-filerna för Mageia 4 påverkades av en vanlig bug i syslinux vilket ledde till att det inte gick att installera från en bränd DVD på vissa äldre hårdvaror. Du hittar även Linux kernel 3.12.21 och diverse drivruntiner för din hårdvara bland uppdateringarna, LibreOffice och Firefox har också uppdaterats. En annan anmärkningsvärd uppdatering är rättningen för den välkända Heartbleed-buggen i OpenSSL.

Tänk på att versionstaggen Mageia 4.1 enbart berör ISO-filerna. Den faktiska versionen som installeras är fortfarande Mageia 4 men med alla uppdateringar som har släppts fram till i början av juni. Om du redan har Mageia installerat och uppdaterar regelbundet så behöver du inte göra någonting eftersom ditt system redan är fullt uppdaterat. Mageia 4.1 är ämnat för nya installationer och uppgraderingar från Mageia 3.

Nerladdningslänkarna har blivit uppdaterade och om du har väntat på att dammet ska lägga sig innan du uppgraderar till Mageia 4 så är det dags nu.

Den här underhållsutgåvan hade inte varit möjlig utan allt hårt arbete från vårt QA-lag. De var tvungna att kontrollera alla ISO-filerna på olika hårdvaror och samtidigt testa och validera alla vanliga uppdateringar för Mageia 3 och 4. Det var en skrämmande uppgift samtidigt som QA-laget är väldigt underbemannat.

Som du vet drivs Mageia till 100% av sitt Community vilket innebär att du också är en del av dem som kan tillverka Mageia. Tveka inte att höra av dig om du vill hjälpa QA-laget. Där finns något att göra för alla, alltifrån att kontrollera felrättningar och säkerhetsfixar till att prova ISO-filer för nästkommande Mageia 5 Alpha 1. Om QA-laget inte faller dig i smaken så kan du prova något av de andra lagen istället.

På tal om de andra lagen så är det inte bara QA som har jobbat hårt. Mageia 5 är redan under utveckling med sin första Alpha som kommer att släppas någon gång under juli månad. Vi har inte pratat så mycket om den tidigare men du kommer snart att få all den information som du har längtat efter.

This entry was posted in Mageia, QA, Utgåvor. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *