Waar blijft Mageia 6 nu?

XKCD image representative of the accuracy of our own estimates?

De indruk die onze tegenwoordige schattingen kunnen geven

(Dit is een conceptvertaling van deze blogpost van Samuel Verschelde).

Het is geen geheim, we zitten helemaal naast onze planning. Het laatste voorproefje dat we van Mageia 6 uitgaven, was het stabilisatiesnapshot 1 in juni 2016. Stabilisatiesnapshot 2 werd nog niet gepubliceerd, ook al roepen we al weken, of zelfs maanden, dat dat gauw komt! Dus wat is er aan de hand? Is Mageia dood? Gelukkig niet, en ook al laten uw zorgen zien dat uw Linuxdistributie u bevalt, we zullen hieronder over de stand van zaken vertellen, zodat we uw zorgen wegnemen.

We zeggen al maanden dat de volgende ISO-beeldbestanden binnen een paar weken zullen verschijnen… en dat is nog steeds wat we denken… In feite werden er heel veel ISO’s gemaakt, elke volgende beter dan de voorgaande en stabilisatiesnapshot 2 voor Mageia 6 zal heel anders zijn dan stabilisatiesnapshot 1, omdat gedurende al die tijd er verder ontwikkeld werd, fouten gerepareerd werden, pakketten bijgewerkt, design vernieuwd, enz. Het goede nieuws is: Mageia 6 gaat echt goed worden. Ze is zelfs al goed, voor al degenen die de cauldronpakketten gebruiken, de pakketten van onze ontwikkelingstak. Waarom publiceren we haar dan nog niet? Laten we u wat inzicht geven:

Zomer 2016, de eerste problemen

Nadat we stabilisatiesnapshot 1 uitgaven, werkten we natuurlijk verder aan het volgende, ook al wisten we dat de zomer familietijd is voor veel vrijwilligers en dat dat het proces zou vertragen. Helaas meldde onze pakketbouwer die de Live ISO’s maakte, maar ook als systeembeheerder met onze infrastructuur helpt en vrijwel in zijn eentje onze kernelpakketten in goede staat hield, dat hij om gezondheidsredenen moest stoppen (hij is terug, maar kan minder doen dan voorheen). Daar waren we niet goed op voorbereid, dus het kostte tijd om dat op te vangen. Gelukkig traden anderen naar voren om de leegte te vullen en hebben we nu een goed team voor het bouwen en uitgeven van ISO’s ; zij verzorgden Mageia 5.1, daarover later meer.

Los daarvan was het aantal “release-blocker-bugs” (rapporten over fouten die zo erg zijn dat ze een nieuwe Mageia-uitgave blokkeren) toegenomen. De meeste daarvan hoorden in de volgende categorieën:

  • Installatie-fouten.
  • Plasma-5-fouten (Plasma 5 is de opvolger van KDE 4), daar waren er heel veel van, omdat Plasma 5 nog in de kinderschoenen stond.
  • Een vervelende groep fouten, waarbij de X-server (verantwoordelijk voor de grafische weergave) bij het opstarten faalde met een “Good luck” bericht voor de gebruikers. Velen probeerden te begrijpen wat er aan de hand was, zonder succes (totdat we uiteindelijk de problemen de baas werden!).

September tot december 2016: nieuw schema en Mageia 5.1

Vanwege voornoemde problemen wijzigden we het schema en besloten we Mageia 6 eind 2016 uit te geven, maar beslist niet later. (!)

Verder vonden we dat onze gebruikers al te lang op de nieuwe uitgave hadden moeten wachten (wat moeten we daar nú over zeggen!), dus we besloten dat het aardig zou zijn om snel Mageia 5.1 (Mageia 5 met alle bijgewerkte pakketten die tot dan toe verschenen waren) te maken en publiceren. Dankzij een nieuwere kernel en nieuwere drivers zou het op recentere hardware geïnstalleerd kunnen worden en vlak na de installatie zouden er heel veel minder updates geïnstalleerd moeten worden. We besloten dit op één voorwaarde: Het mocht Mageia 6 niet verder ophouden.

Maar…

Toen besloten onze servers ernstige hardware problemen te hebben en konden er een tijd helemaal geen nieuwe ISO’s gebouwd worden (waardoor het “bouw ISO’s, laat QA-team ze testen en fouten rapporteren, repareer de fouten, bouw nieuwe ISO’s”-proces stokte) en daarna was het door andere problemen niet mogelijk tegelijkertijd ISO’s voor Mageia 5.1 en 6 te bouwen, zoals gepland. Gelijktijdig bouwen was nodig vanwege de (hierboven genoemde) voorwaarde dat Mageia 5.1 niet de uitgave van Mageia 6 mocht vertragen, wat nu dus toch gebeurde. Mageia 5.1 maken, waarvan we dachten dat het snel en gemakkelijk zou gaan, was ook moeilijker dan verwacht vanwege problemen met de nieuwere stabiele kernels (dezelfde kernels die het mogelijk maken Mageia 5.1 op recentere hardware te installeren).

Uiteindelijk werd Mageia 5.1 uitgegeven. Oef. We verloren twee maanden extra op ons schema voor Mageia 6.

Nu moeten we iets verduidelijken: bij het creëren van Mageia 5.1 waren alleen het ISO-bouwteam, sommige pakketbouwers en een deel van het QA-team betrokken, de rest van de pakketbouwers, testers en ontwikkelaars werkte nog steeds aan Mageia 6, dat nieuwere Plasma5 versies kreeg – waardoor Plasma 5 rijpte – , aan GNOME en andere bureaubladomgevingen, aan nieuwere kernels, nieuwer Xorg (waardoor we bevroren schermen kregen in Plasma en in enkele andere programma’s zoals Chromium en VLC, maar dat we uiteindelijk upstream in het Xorg-project hielpen repareren, waardoor andere distributies die hetzelfde probleem hadden ook profiteerden… Dat is de vrije-software-spirit, wij profiteren van het werk van anderen, zij profiteren van ons) en veel andere nieuwe dingen, waardoor er ook minder fouten overbleven! De vervelende “Good luck”-bug was weg, de allervervelendste Plasma5-problemen waren ook verdwenen (op één na, die vandaag nog bestaat, maar we werken eraan), verschillende installatiefouten werden ook gerepareerd.

Bovenstaande vertaling moet nog nagekeken worden, het deel hieronder moet nog vertaald worden. Abonneer u op https://ml.mageia.org/l/info/i18n-nl en stuur een e-mail naar die lijst, indien u het onderstaande vertalen wilt of bovenstaande vertaling wilt verbeteren.

We also had the opportunity to set up teams of maintainers for various critical parts of the distribution, something that most packagers and our triage team had been waiting a long time for. This brought the beginning of an answer to the situation where an important contributor stopping contributing for whatever reason would hinder us for a while. People joined the teams and we now have, for example, new people working on kernel packaging, installer development and bugfixing, and ISO building. All is not perfect but it’s moving in a good direction.

2017

In early 2017, the state of the distribution looked solid and QA was almost ready to let the Stabilization Snapshot 2 ISOs be released, thus putting an end to a looooooooong wait. Well, that was before they found a partitioning bug in the installer that was able to break your partition table. A broken partition table sadly means a more or less broken computer, unless you’re technically savvy enough to rebuild it correctly. Most of the time the easiest solution would be to wipe the entire disk (and lose data) and start again. The potential frequency of the bug was too high for us to allow the snapshot to be released to the wider public, even with Erratas and prominent warnings. You could be forgiven for thinking that fixing just one bug would be quick but since we’re all contributing over our free time, it actually takes time to 1) identify the issues 2) write patches 3) have the patches reviewed by another developer 4) build ISO images with the patches integrated 5) test them in various situations and on various hardware 6) find a regression related to the patch 7) write a new patch, etc.

It is not an agreeable situation and one of our priorities for Mageia 7 will be to work on critical paths so that we can solve problems faster without delaying the whole release process. Some of our contributors already kind of specialized in being the oil on the wheels for the rest of the teams, but we can do better (maybe with you?).

Disclaimer

The above history is incomplete, probably subjective (you can probably tell that it’s been written by someone who loves and believes in Mageia’s community), and can’t summarize everything that has been done by all the contributors in all the different teams. The author of this blog post thanks them all and is confident that most of you as readers are probably grateful to them too in spite of our lateness.

The current situation

The current situation is that we have a relatively good patchset to fix a number of installer issues, which have been committed to a testing branch and were successfully tested in pre-testing Live ISOs. Now we are deploying them on the full set of Live ISOs and classical installer ISOs for the QA team to test, which should hopefully be the final build for the Stabilization Snapshot 2.

As soon as we reach a satisfying solution for the partitioning bug, you will be able to resume testing the future Mageia 6. Then we will work as fast as we can to fix the last release-blocker bugs and release Mageia 6 to everybody.

You can help

If you love Mageia like we do and want to help us release it faster (while keeping our high quality standards), we would welcome you in one of our various teams of contributors: packaging, development, QA, ISO testing, communication (!) or any other of the diverse things we do. The contribution page is a good place to start, and you can hop on our IRC channels to discuss how you can help with other Mageia contributors.

This entry was posted in uitgave. Bookmark the permalink.

Comments are closed.