Doet, solide en sterk, neuriënd zijn werk – hier is Mageia 5!

Na er meer dan een jaar aan gesleuteld te hebben, is Mageia trots op deze langverwachte uitgave: Mageia 5. Deze uitgave-aankondiging is een flinke zucht van verlichting, een “Eindelijk!” dat recht uit het hart komt van degenen die zich nu moe en voldaan voelen na het lange en harde werk.

We namen de tijd om ernstige problemen te repareren en een uitgave van hoge kwaliteit te maken, zonder overhaast te werk te gaan. Misschien is dit wel onze beste uitgave tot nog toe, gezien het indrukwekkende werk dat gedaan is om het installatieprogramma te verbeteren met geheel nieuwe functies en ook reparaties van bestaande.

Als ons “Eindelijk” ook in u doorklinkt, na maanden van wachten op deze uitgave, haal haar dan meteen op! Voel u vrij om tijdens het downloaden meer over Mageia 5 te lezen en leren:

Wat is nieuw in Mageia 5?

Het meest in het oog springend is de ondersteuning van UEFI-systemen. Als u nog niet vertrouwd bent met de term “UEFI”, kunt u er meer over lezen in dit gedetailleerde artikel. Snel samengevat kan men zeggen dat de meeste systemen die hoogtens drie jaar oud zijn, uitgerust zijn met UEFI, dus UEFI-ondersteuning is onmisbaar om Mageia 5 gemakkelijk op recente hardware te installeren.

Ondersteuning voor UEFI en de partitioneerwijzigingen die inherent zijn aan deze nieuwe technologie, betekende heel veel veranderen in ons installatieprogramma. Dat werd stapsgewijs gedaan, fouten reparerend als ze zich voordeden en onderwijl oude en nieuwe problemen ontdekkend. We hadden het geluk een bijzonder toegewijd team van QA-testers (“kwaliteitsbewaking-testers”) te hebben voor deze uitgave en dat ze het installatieprogramma op de meest exotische manieren uitprobeerden om tekortkomingen te vinden. Al met al danken we aan deze tests veel reparaties en nieuwe functies in ons installatieprogramma, bovenop de nieuwe UEFI-ondersteuning: RAID-ondersteuning, GRUB2-integratie, wijzigingen in het partitioneerprogramma…

Natuurlijk bevat deze nieuwe uitgave meer veranderingen dan enkel die in het installatieprogramma; alle pakketten zijn bijgewerkt en we verzetten veel werk om te zorgen dat alle pakketten goed gebouwd konden met de nieuwe toolchain in Mageia 5. U zult, onder andere, vinden:

  • Low-level: Kernel 3.19.8, X.org 1.16.4
  • Toolkits: Qt 5.4.0, GTK+ 3.14.8
  • Werkomgevingen: KDE 4.14.3, GNOME 3.14, Cinnamon 2.4.5, MATE 1.8.0, XFCE 4.12, LXQt 0.9.0, Plasma 5.1.2
  • Applicaties: LibreOffice 4.4.2.2, Firefox ESR 31.7.0 (wordt binnenkort bijgewerkt naar Firefox ESR 38.x)

Voel u vrij om Mageia App DB’s vergelijkingspagina’s (uitsluitend applicaties en alle bijgewerkte pakketten) te bekijken om de verschillen te zien tussen Mageia 4 en Mageia 5. Alles bij elkaar bevat Mageia 5 bijna 2,000 applicaties en 25,000 pakketten, alle verkrijgbaar via de officiële repositories.

Waarom Mageia kiezen?

Één woord: community. Mageia is een excellente Linux-distributie die geheel voor en door zijn community gemaakt wordt. Er is geen onderneming die aan de touwtjes trekt, er zijn enkel Mageia-gebruikers die met veel plezier de distributie ontwikkelen die ze dagelijks, thuis of op het werk, gebruiken. U kunt op allerlei manieren meewerken en deel hebben aan dezelfde voldoening.

Mageia is ontworpen voor haar gebruikers en is daarom in elke omgeving geschikt: werk, thuis, servers, ontspanning. Alles wordt rechtstreeks door de community ondersteund via de officiële repositories, kant-en-klaar. Mageia heeft er altijd naar gestreefd een universele gebruikerservaring te geven in een grote set van werkomgevingen, geïntegreerd met een paar van de beste configuratie- en beheer-tools.

De Mageia-5-look

We deden, zoals altijd voor het design, een oproep aan de community en onvingen bijdragen van een hoog niveau. We kozen de sterrennacht gemaakt door Robert Gormly, maar u zult ook veel aanvullende wallpapers en screensavers vinden die we selecteerden uit de ontvangen bijdragen.

Mageia 5 official wallpaper

Bijzondere dank

Deze uitgave zou niet mogelijk geweest zijn zonder de hulp van onze hele community, dus dit is een dankzegging van iedereen aan de systeembeheerders, het QA-, het security-, het documentatie- en het atelier-team, de vertalers, pakketbouwers, het Bug Squad en de ontwikkelaars en ook aan alle anderen voor hun feedback en hulp in de forums, mailinglijsten en IRC-kanalen alsook hun foutrapporten en donaties.

Veel plezier met Mageia 5!

(Noot van de vertaler: dit werd haastig vertaald. Schroom a.u.b. niet ernstige fouten te melden!)

This entry was posted in uitgave. Bookmark the permalink.

Comments are closed.