Nieuwe kleren voor Mageia: Preview van ARM-port nu beschikbaar

We hebben het er een paar weken geleden over gehad, en nu is hij klaar! De Mageia ARM-port is nu berschikbaar voor een eerste preview dankzij Arnaud Patard. De port’s codenaam is “arm eabi”, en een toekomstige port zou “arm eabihf” moeten zijn. Het zal gebruik maken van de “hard float”-functie van de Cortextprocessorfamilie.

Waar kan ik het vinden?

Omdat dit nog maar een technische preview is, zal je deze enkel vinden op een specifieke downloadmirror – alweer dankzij Arnaud.

ARM-inhoud

Omdat het enkel ene preview is zijn nog niet alle Mageia-paketten beschikbaar. De preview heeft 1 382 SRPM’s en 3 909 RPM’s (debug-paketten niet meegeteld). De globale ARM-structuur is ongeveer 9GB. Meer details:

  • grafische omgevingen: complete GNOME, minimale KDE
  • toepassingen: Mozilla Firefox, LibreOffice is onderweg
  • basis netwerkservices: httpd, named, LDAP, PostgreSQL, MySQL…
  • ontwikkeling: Python, Perl, PHP, C, C++
  • Mageia-hulpmiddelen: installer, drakxtools, Mageia Control Center
  • multimedia: audio-ondersteuning; video is nog niet klaar aangezien het voorlopig op de framebuffer werkt

Propriëtaire videodrivers worden beschikbaar gesteld door de fabrikanten. Voorlopig wordt er niet te veel aandacht besteed aan de gratis videodrivers, aangezien deze geen hardwareacceleratie ondersteunen, dus het zou geen verbetering brengen tegenover de framebufferdrivers.

Hoe het werd gemaakt

De ARM-port port begon bij een distribution bootstrap gebaseerd op een Mandriva chroot. Het builden gebeurde met behulp van iurt: het nam een beetje meer tijd in beslag maar het hielp erg veel om een aantal ontbrekende vereiste paketten en andere problemen bij het maken van paketten op de lossen. Dus de situatie is nu aanzienlijk schoner.

Meer dan honderden paketten werden hersteld omdat er compilatieproblemen optraden. Deze kunnen nu opnieuw gebuild worden voor i586/x86_64 of arm. Momenteel is bijna alles beschikbaar via SVN.

Welke hardware is compatibel?

Deze ARM-port ondersteunt de Kirkwood-reeks van MarvellThis ARM port supports the Kirkwood series from Marvell. De meest-voorkomende zijn: Open-RD, computer plugs (SheevaPlug, GuruPlug). Het draait ook in Qemu als een virtual machine.

Installeren in Qemu

Er is wat korte documentatie te vinden die je meer uitleg geeft over de belangrijkste stappen die nodig zijn om dit te laten werken. Er zijn ook pre-built images voor Qemu beschikbaar.

Er moet nog veel gedaan worden!

Deze eerste uitgave is gebuild met behulp van Mageia-hulpmiddelen die nog niet in het Mageia-buildsysteem geïntegreerd zijn. Dit is één van de hoofdonderwerpen op de huidige lijst met dingen die nog moeten gebeuren. Er ligt nu een PandoraBoard te wachten om geïnstalleerd te worden in het Mageia-buildsysteem, zodat er een parallelle build gedaan kan worden op ARM wanneer een paketten verstuurd worden naar het buildsysteem. Het moeilijke deel zal zijn om verschillende ARM-systemen te beheren die gebruik maken van verschillende “socs” en dus verschillende kernels.

Ook dit opent weer een hele reeks met nieuwe mogelijkheden voor het Mageia-platform: nieuwe hardware, nieuwe use cases, nieuwe toepassingen.

Je kan de Mageia ARM-ontwikkelaars contacteren op #mageia-dev op Freenode IRC en de mageia-dev mailinglijst.

We spoke about this some weeks ago, it’s now done! Thanks to Arnaud Patard (aka rtp) the Mageia ARM port is available for a first preview. The port’s code name is “arm eabi”, as a future port should be “arm eabihf”. It will use the hard float feature of Cortex family processors.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.