Een sociale ontmoeting tussen Franstalige Mageianen

Het was niet per se gepland, maar we hebben besloten u te vertellen over onze ontmoeting in september 2023.

Een aantal leden van Mageia Linux Online (MLO voor intimi), van wie sommigen Franstalige bijdragen leveren aan het Mageia-project, wilde samenkomen om de banden te hernieuwen en onze kleine gemeenschap nieuw leven in te blazen. Na het uitbrengen van Mageia 9 werd het tijd een beetje achteroverleunend terug te kijken naar MLO en het Mageia-project.

Hoewel er een MLO IRC-praatkamer bestaat, wilden we elkaar face-to-face spreken via een live chat. Daarom installeerde Jybz de VOIP-software Mumble op onze Mageia 8-server, waarop ons forum wordt gehost.

Dus ikzelf (Vouf), Papoteur, Neoclust, Squidf, Jybz, AmiAge, JCStiegler, Anonymous23, nic80 en David kwamen op zaterdag 23 september om 14.00 uur samen, na het instellen van het geluid van onze Mumble-software. Toegegeven, dat was niet makkelijk. Onze apparatuur was van uiteenlopende bouw, waarbij zelfs de meest ervaren Linux-gebruiker de fijne kneepjes van het VOIP- programma niet altijd onder de knie kreeg.

We begonnen met een rondetafelgesprek over onszelf. We realiseerden ons dat we over heel Frankrijk verspreid zitten (Straatsburg, Lyon, Nantes, Parijs, Bordeaux). Velen van ons zijn voormalige Mandrake- of Mandriva-gebruikers, anderen RedHat-gebruikers. De meesten van ons werken in de IT-sector, maar niet alleen daar.

Vervolgens bespraken we onze ervaringen met Mageia 9. Degenen die haast hadden, waagden snel de sprong (Squidf, Neoclust, Vouf). Papoteur en jybz bleven bij Mageia 8…… David werkt aan de toekomstige distro “Cauldron” 😉. De meeste gebruikers hebben geen problemen met versie 9, die zij als stabiel en snel beschouwen. Recente hardware lijkt goed ondersteund te worden. Squidf heeft de nieuwe versie geïnstalleerd op een laptop van de nieuwste generatie en op een Surface Pro 9, met behulp van een aangepaste kernel.

Jybz en Papoteur vertelden dat ze erin waren geslaagd Mageia over te zetten naar een Raspberry Pi 4, maar zij ervoeren problemen met het verkrijgen van een goede beeldkwaliteit. Verder bestaat er behoefte aan een installatiemethode die vergelijkbaar is met de netwerkinstallatie-iso.

Wat MLO betreft, zijn we overgestapt van IRC naar Matrix. Dit chat-programma biedt extra samenwerkingsfuncties, zoals het delen van bestanden, audio, enzovoorts. Verder bespraken we onze overstap naar PHPBoost 6 die deze maand zal plaatsvinden, de verbeteringen die moeten worden aangebracht in onze community-repository, en het overzetten van onze server naar Mageia 9.

Als bijdragers en gebruikers van Mageia bespraken we het project en het werk dat voor de gemeenschap in het verschiet ligt. Nu Mageia 9 is opgeleverd, ligt de prioriteit bij het investeren in infrastructuur, en in het beter tegemoetkomen aan de behoeften van ontwikkelaars. Er leeft daarnaast een dringende noodzaak om de Mageia Applicatie Databank (MADB) te migreren. Een deel van de huidige hardware is verouderd en ondermaats, wat nadelig is voor de productiviteit van de verpakkers. De eerste stappen zijn gezet en de systeembeheerders zullen het de komende maanden erg druk krijgen.

Uiteraard konden sommigen van ons niet nalaten, te wijzen op de noodzaak om de gereedschappen te moderniseren voor het beheer van de bronnen en van de integratie en uitvoering van de projectinhoud. We moeten daarnaast gereedschap krijgen om het werk onderling beter te kunnen verdelen.

Verder werden ideeën aangedragen voor het verbeteren van pakketonderhoud, communicatie, besluitvormingsprocessen en projectbeheer. Maar deze zijn alle reeds onderdeel van een voortgaande discussie op de Mageia-mailinglijsten door de verschillende taakgroepen, de Mageia-raad en het bestuur.

Het was een geweldige sociale gelegenheid, die zeer werd gewaardeerd door de deelnemers en die we ongetwijfeld nog een keer zullen organiseren. Het was alleen jammer dat het op afstand werd gehouden, en niet onder het genot van een biertje. En natuurlijk willen we dit moment graag delen met alle leden van deze prachtige Mageia-gemeenschap om elkaar te leren kennen en banden te smeden.

Uw Mageia,

Vouf.

Geplaatst op 9 oktober 2023 in onze Franse blog. Op 11 oktober verscheen de Engelse vertaling. In het Nederlands vertaald door Marc Laan.

This entry was posted in Bijeenkomst, Mageia and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.